Internasjonal arkitekturpris til Fortunen for Skjervsfossen – Nasjonal Turistveg prosjekt.

Fortunen AS har vunnet den internasjonale prestisjeprisen – World Architecture News – Small Spaces Award 2016  for prosjektet Skjervsfossen. Fortunen vinner denne arkitekturprisen for 2. året på rad.

Skjervsfossen er ett servicebygg med rasteplass tilknyttet de velkjente Nasjonale turistveger i Norge. Foruten det prisvinnende servicebygget ved toppen av fossen, består anlegget av et tilrettelagt nettverk av stier, trapper, utsiktspunkt, hvileplasser, rast og parkering. Anlegget ved Skjervsfossen åpnet i 2016

Jurymedlem Adam Tither i WAN awards uttaler:

Du ville aldri trodd det var der, men når du oppdager og kjenner opplevelsen av elven og fjellsiden ved bruk av bygget er det vell verdt et ekstraordinært besøk.”

 

Skjervsfossen

På veien mellom Granvin og Voss ligger Skjervsfossen. Skjervsfossen er en av to fosser tett i tett med ett fall på 150 meter. Selve bygningen er plassert i ett større åpent naturlandskap og utnytter den brede utsikten mot de bratte fjellsidene og det storslåtte dalføret. Mot elven er fasaden utført i rustfritt stål som speiler og reflekterer elven og skogen på motsatt side. Bygget er utført i hardangerskifer og rustfritt stål, innvendig kledd med kryssfiner.

Målet vårt var å lage ett stykke arkitektur, som gir opplevingen av å være en bit tatt ut av naturen. Vi tror vi har lykkes med det sier daglig leder, Nils Johan Mannsåker, ved Fortunen.

I juryens begrunnelse heter det blant annet at «Fortunen har fremhevet og forbedret opplevelsen av det naturlige landskapet, uten å konkurrere med det». Juryen karakteriserer dessuten bygget som «en unik og overraskende opplevelse».

 

De nasjonale turistveger

 18 veger er nøye valgt ut som Nasjonale turistveger. På disse strekningene finner du utsiktspunkt og rasteplasser med arkitektur og kunst som forsterker opplevelsen av

det vakre landskapet man kjører gjennom. For Nasjonale turistveger handler det om at vegen ikke bare er transport, men også en inngang til økt forståelse for natur, kultur og historie

Per Ritzler, Statens vegvesen, Turistvegseksjonen uttaler

“Det er med glede vi ser at Fortunen har fått pris for servicebygget på Skjervsfossen.”

Samtidig, som byggherre av Turistveginstallasjonene, tolker vi priset i all ydmykhet som en indikasjon på at vi tenker riktig og er på rett vei med design og arkitektur langs 18 Nasjonale turistveger”.

 

———————————————–

WAN Awards er verdens største arkitekturvurdering. I sitt åttende år deltar ca. 1.400 prosjekter fra 76 land, vurdert av 317 internasjonale dommere. Prisen deles ut innenfor et 20-talls kategorier der Small Spaces er en av disse.

WAN Small Spaces Awards er en kategori som feirer små skala arkitektur, prisen ønsker å fremheve og fokusere på nære og mer atmosfæriske prosjekter som presser designere til å gjøre mer ut av mindre.

Ved siden av prisvinner Fortunen AS med arkitekt Nils Johan Mannsåker, har også Østengen & Bergo Landskapsarkitekter designet nye Skjervsfossen. Oppdragsgiver var Statens vegvesen ved Vossapakko og Turistvegseksjonen. Entrepenør: Aakerholt Steen og Lund AS.

 

Øvrige nominerte

De øvrige nominerte i finalen var:

Pavillion East Point Park Bird Sanctuary, Toronto, Canada (PLANT Architect Inc.)
Cloud House, United States (Matthew Mazzotta)
Wind and Rain Bridge, Fujian, China (The University of Hong Kong / Superposition)
Office of the Future, Dubai, United Arab Emirates (Killa Architectural Design)
The Magoda Project, Magoda, Tanga, Tanzania, Ingvartsen Architects

Juryen

Juryen besto av Jon Leach – Direktør AECOM, Marta Domènech – Arkitekt og foreleser Map13 Architects, Adam Tither – Direktør EPR Architects.

 

PROSJEKT OPPLYSNINGER:

Byggets navn: Skjervsfossen

Adresse: Skjervet, 5736 Granvin, Hordaland

Ferdigstilt: 2016

Oppdragsgiver: Statens vegvesen, Turistvegseksjonen

Arkitekt: Fortunen AS

Prosjektansvarlig arkitekter: Nils Johan Mannsåker og Vaida Galvosiene (arkitekter MNAL)

Fotograf: Steinar Skaar

 

Kontakt:

Nils Johan Mannsåker, Daglig leder, Fortunen AS. Mob: 901 96 847, E-post: nils@fortunen.no

 

Linker

Fortunens hjemmeside: www.fortunen.no

Juryens uttalelse kan du lese her

Link til prosjektet hos Nasjonale Turistvegar her